Undervisningsmateriale til elever på ungdomsuddannelser
2023 Center for Digital Dannelse
Om digitale studiekompetencer
Digitale Studiekompetencer er en værktøjskasse til lærere, der skal undervise i digital dannelse og digitale kompetencer - med særligt fokus på, hvad eleverne skal kunne, når de går på en ungdomsuddannelse. Læs mere om værktøjskassen her.
Det får du og din skole som abonnent:
Overblik over elevernes styrker og svagheder
Konkrete øvelser med fokus på digitale kompetencer
Konkrete anbefalinger til, hvad eleverne bør arbejde videre med
En lærervejledning, som guider dig i brugen af materialerne
Et abonnement koster 7.500 kr. om året eksklusiv moms og kan bruges af alle lærere på din skole. Som abonnent kan du tilgå øvelser og kortlægge dine elevers digitale kompetencer.
Læs mere herHer på siden finder du en række øvelser, som træner dine digitale kompetencer. Øvelserne er fordelt over tre overordnede temaer: informations-, deltagelses- og produktionskompetencer. Du kan også sortere øvelserne ud fra de tolv kompetencer, som findes i dit kompetencehjul. Kompetencerne vises som hver deres søjle i hjulet.
Tryk på “Læs mere” for at folde øvelsen ud. Her ser du også, hvor langt tid du skal afsætte til at løse opgaven. Øvelser veksler mellem individuelle opgaver (), gruppearbejde () og klassediskussioner ().
Sådan bruger du Digitale Studiekompetencer i din undervisning
OBS: For at få adgang til øvelser og dine elevers kortlægninger, skal din uddannelsesorganisation have abonnement til Digitale Studiekompetencer. Læs mere om abonnement
1. Hvem skal kortlægges
Vi anbefaler, at du kortlægger én klasse ad gangen. På den måde er det nemt at sammenligne klassens kortlægninger over tid, og det udelukker ikke muligheden for, at du kan få vist det samlede resultat for hele årgangen eller skolen.
2. Opret et gruppelink
3. Praktik
Du skal bruge en projektor eller et smartboard, så du kan vise klassens samlede resultat til eleverne. Dine elever skal desuden medbringe en bærbar eller en tablet - de kan til nøds bruge deres telefon. Sidst, men ikke mindst, skal du sende gruppelinket til dine elever, som skal bruge det for at tilgå kortlægningen.
4. Kortlægning i klassen
5. Opsamling på kortlægning
Forslag til spørgsmål:
6. Øvelser
7. Opsamling på øvelser
Forslag til spørgsmål:
8. Længere forløb
Mange ungdomsuddannelser bruger flere undervisningsgange på at dykke ned i de forskellige temaer og øvelser. Ligegyldigt om I gør det eller ej, kan det være interessant at lave endnu en kortlægning af eleverne - enten direkte efter et forløb eller i forbindelse med et nyt skoleår. På baggrund af den nye kortlægning, kan I se, om eleverne har rykket sig, og I kan finde frem til nye kompetencer, som I vil fokusere på i et nyt undervisningsforløb. Den nye kortlægning laver du på præcis samme måde som den første (se pkt. 2), men husk at navngive din nye gruppe med en ny tidsangivelse, fx ‘1.Y – forår 2021’ i modsætning til ‘1.Y - efterår 2020’.
9. Sammenlign kortlægninger
Vær opmærksom på:
Fordi kortlægningen er en selvevaluering, er det ikke usædvanligt, at eleverne (især) i første måling vurderer sig selv for højt. Derfor kan scoren godt falde fra første til anden måling - men fortvivl ikke!
Selvom det ser ud, som om eleverne er blevet dummere, er det selvfølgelig ikke tilfældet. I virkeligheden er det nok et tegn på, at de er blevet klogere. Efter at have arbejdet med øvelserne, har de fleste elever nemlig en bedre forståelse for deres egne begrænsninger, og dét er et godt første skridt mod at blive digitalt dannet.
Af samme grund er det en fordel at kortlægge eleverne mere end én eller to gange, så du kan få mere retvisende rapporter.
Hvad er Digitale Studiekompetencer?
Digitale Studiekompetencer er en værktøjskasse til lærere, der skal undervise i digital dannelse og digitale kompetencer - med særligt fokus på, hvad eleverne skal kunne som elever på en ungdomsuddannelse. For at få adgang til alle materialerne i værktøjskassen, skal du tegne et abonnement, som gælder for hele din uddannelsesinstitution.
Værktøjskassen består af en selvevaluering, som eleverne kan bruge til at kortlægge deres digitale styrker og svagheder. Resultatet vises som et såkaldt kompetencehjul med 12 ben, der hver udgør en kompetence. Kompetencerne er enten orange, pink eller grønne, fordi de fordeler sig på tre overordnede områder: informationskompetencer, deltagelseskompetencer og produktionskompetencer.
Derudover indeholder værktøjskassen en række øvelser fordelt på forskellige temaer, som matcher kompetencerne, bl.a. digital deltagelse, kildekritik og brugsvaner.
Hvad får jeg som abonnent?
Hvorfor skal jeg bruge Digitale Studiekompetencer?
Værktøjets allerfornemmeste opgave er at sikre, at unge på ungdomsuddannelser er rustede til fremtidens digitaliserede studie- og arbejdsliv. Samtidig er materialet nemt at bruge, så du kan føle dig på sikker grund, når du skal undervise dine elever. Af samme grund er materialet baseret på diskussion og selvevaluering, og det forventes ikke, at du som lærer har en særlig viden om emnet.
Til gengæld kan du nemt tilpasse undervisningen, så den bliver relevant for netop dine elever. Baseret på deres styrker og svagheder, kan du nemlig vælge øvelser til og fra, og du kan nemt differentiere undervisningen, hvis elevernes styrker og svagheder er meget forskellige.
Hvem står bag Digitale Studiekompetencer?
Digitale Studiekompetencer er udviklet af Center for Digital Dannelse i 2018 i samarbejde med seks gymnasier. I 2020 er værktøjet blevet videreudviklet.
De seks samarbejdspartnere er:
Digitale Studiekompetencer tager afsæt i EU’s forskningsprojekt DIGCOMP, der omhandler digitale kompetencer som et led i livslang læring. Den nyeste opdatering er desuden inspireret af DiDaK-projektet (Digital Dannelse og Kompetenceudvikling, 2017-2019). Forskningsprojektet blev iværksat af Børne- og Undervisningsministeriet i forbindelse med gymnasiereformen, der trådte i kraft i skoleåret 2017-2018.
Få adgang til øvelser og dine elevers kortlægninger
Et abonnement til Digitale Studiekompetencer koster 7.500 kr. om året eksklusiv moms. Som abonnent kan du tilgå øvelser og lave kortlægninger og grupperapporter, der viser en hel klasse eller årgangs digitale kompetenceniveau. Abonnementet kan bruges af alle lærere på din skole, og der er intet loft over, hvor mange kortlægninger I kan lave med et abonnement.
Overblik
Få overblik over klassens eller årgangens digitale kompetencer, så du kan spotte elevernes styrker og svagheder.
Øvelser
Styrk dine elevers kunnen med øvelser, der sætter fokus på vigtige digitale kompetencer.
Differentiering
Tilrettelæg din undervisning på baggrund af dine elevers individuelle kompetencehjul, så alle kommer med.
Udvikling
Evaluér et undervisningsforløb ved at sammenligne dine elevers kortlægning før og efter forløbet.
Vores samarbejdspartnere siger